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Bauer Friedrich,

** = Publikationen gelistet in SCI/SSCI/Pubmed

2019

Zeitschriftenaufsatz

Bauer, S; Dicakova, Z; Vatascinova, T; Bauer, F; Paulsen, P (2019): Gehalte an biogenen Aminen in typischen slowakischen Käsesorten. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2019; 71(4): 120-121.

Spielbüchler, S; Bauer, A.; Bauer, F; Paulsen, P; Bauer, S (2019): Qualitätseigenschaften von Blütenhonigen auf dem österreichischen Markt. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2019; 71(7): 238-240.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, S; Dicakova, Z; Vataščinová, T; Bauer, F; Paulsen, P (2019): Contents Of Biogenic Amines In And Microbiological Condition Of Bryndza From Approved Dairy Plants In Slovakia. 196-200.-Hygiena Alimentorum XL; MAY 15-17, 2019; Strbske Pleso, Slovakia. (ISBN: 978-80-8077-620-6 )

Originalbeitrag in Sammelwerk

Paulsen, P; Bauer, S; Bauer, F (2019): Biogenic amines and polyamines in foods of animal origin. IN: Smulders, FJM; Rietjens, IMCM, Rose, MD [Hrsg.]: Chemical hazards in foods of animal origin. The Netherlands, Wageningen, Wageningen Academic Publishers, pp. 281-311. ISBN: 978-90-8686-326-6.

2018

Zeitschriftenaufsatz

Paulsen, P; Bauer, F; Sager, M (2018): Nickelgehalte in Wildfleisch. Natürliche Gehalte und geschoßbedingter Nickel-Eintrag. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2018; 70(4): 117-118.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Schill, S; Bauer, S; Bauer, F; Stessl, B; Wagner, M; Ludewig, M (2018): Kultivierte Speisepilze - Pleurotus eryngii, Pleurotus ostreatus und Lentinula edodes - essentielle Nährstofflieferanten in der humanen Ernährung. 159--59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz; SEPT 25-28, 2018; Garmisch Partenkirchen, Germany.

2017

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F; Gibis, M (2017): High Quality, decreasing Sample Numbers International DLG-Quality Tests for the Cooked Sausages, Cooked Pieces and Lard. Fleischwirtschaft. 2017; 97(12): 60-64.

** Bauer, F; Gibis, M (2017): Again more Liver Sausage in Service International DLG Quality Tests for cooked Sausages, cooked Piece Goods and Lard 2016 Fleischwirtschaft. 2017; 97(1): 48-51.

** Wüst, N; Rauscher-Gabernig, E; Steinwider, J; Bauer, F; Paulsen, P (2017): Risk assessment of dietary exposure to tryptamine for the Austrian population. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2017; 34(3):404-420

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Flekna, G; Mäke, D; Bauer, S; Bauer, F (2017): Microbiological and chemical changes during storage of edible insects. 99-99.-INSECTA Conference 2017; SEP 7-8, 2017; Berlin, Germany.

Originalbeitrag in Sammelwerk

Paulsen, P; Nauman, K; Bauer, F; Avagnina, A; Smulders, FJM (2017): Game Meat Fermented Products - Food Safety Aspects. IN: Zdolec, N [Hrsg.]: Fermented Meat Products - Health Aspects. Boca Raton, CRC Press, pp. 58-77. ISBN: 978-1-4987-3304-5.

Paulsen, P; Schuhmann-Irschik, I; Sager, M; Bauer, F (2017): Assessment of primary oxidation products in venison with embedded copper particles subjected to culinary processing. IN: Paulsen, P; Bauer, A; Smulders, FJM [Hrsg.]: Game meat hygiene: Food safety and security. Wageningen, Wageningen Acedemic Publishers, pp. 213-219. ISBN: 978-90-8686-295-5.

2016

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F; Schwind, KH (2016): DLG Craft and Industry provide high Quality International DLG-Quality Tests for Cook Sausage, cooked Piece Goods and Lard 2015. Fleischwirtschaft. 2016; 96(1): 34-40.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, S; Jovanovic, N; Bauer, F; Vali, S; Paulsen, P (2016): Contents of Biogenic Amines and Polyamines in Sushi in Vienna. -XVIII Food Products Safety and Quality Management; OCT 26-28, 2016; Stara Lesna, SLOVAKIA.

2015

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F (2015): Species Identification in meat and meat products - Opportunities and Limits of interpretation. Fleischwirtschaft. 2015; 95(12): 94-98.

** Paulsen, P; Bauer, F; Sager, M; Schuhmann-Irschik, I (2015): Model studies for the release of metals from embedded rifle bullet fragments during simulated meat storage and food ingestion. Eur J Wildlife Res (61), 4 629-633.

** Paulsen, P; Sager, M; Bauer, F; Schuhmann-Irschik, I (2015): Pilot study on metal contents in meat portions from wild game killed by "lead-free" rifle bullets. Journal of Food Safety and Food Quality 2015; 66: 128-131

** Schuhmann-Irschik, I; Sager, M; Paulsen, P; Tichy, A; Bauer, F (2015): Release of copper from embedded solid copper bullets into muscle and fat tissues of fallow deer (Dama dama), roe deer (Capreolus capreolus), and wild boar (Sus scrofa) and effect of copper content on oxidative stability of heat-processed meat. Meat Sci. 2015; 108:21-27

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Paulsen, P; Schuhmann-Irschik, I; Sager, M; Bauer, F (2015): Assessment of primary oxidation products in venison with embedded copper fragments subjected to culinary processing. 24-24.-IRFGMH conference 2015; SEP 10-11, 2015; Edinburgh, UK.

2014

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F; Schwind, KH (2014): Higher Quality Standard from Craft and Industry International DLG-Quality Exams for Cooking Sausage 2014 in Erfurt and Tokyo. Fleischwirtschaft (94), 9 46-51.

Gaussmann, B; Paulsen, P; Vali, S.; Bauer, F; Irschik, I; Pfeifer, A (2014): Nutzung von Dachsen als Lebensmittel: Fragen der Lebensmittelsicherheit und -qualität. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung (66), 2 62-64.

Irschik, I; Bauer, F; Sager, M; Paulsen, P (2014): Modellversuche zur oxidativen Stabilität von erhitztem Wildfleisch bei eingebetteten Kupferfragmenten. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung (66) 363-365.

Kongressbeitrag in einer Zeitschrift

Sager, M; Paulsen, P; Bauer, F; Irschik, I (2014): Simulation der Freisetzung von Metallen aus in Wildfleisch eingebetteten Geschoßteilen während Fleischlagerung und -Verdauung. 55. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG, Garmisch-Partenkirchen, GERMANY, SEP 23-26, 2014. Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle (Sonderausgabe) 251-251.

Originalbeitrag in Sammelwerk

** Bauer, F; Bauer, A; Paulsen, P (2014): Raw material quality and processing technology issues of meat from wild ungulates. IN: Paulsen, P [Hrsg.]: Trends in game meat hygiene: From forest to fork. Wageningen, Wageningen Academic Publishers, pp. 321-334. ISBN: 978-90-8686-238-2.

** Irschik, I; Wanek, C; Bauer, F; Sager, M; Paulsen, P (2014): Composition of bullets used for hunting and food safety considerations. IN: Paulsen, P [Hrsg.]: Trends in game meat hygiene: From forest to fork. Wageningen, Wageningen Academic Publishers, pp. 363-370. ISBN: 978-90-8686-238-2.

Bauer, F (2014): Residues Associated with Meat Production. IN: Dikeman, M [Hrsg.]: Encyclopedia of Meat Sciences. 2. Ed. London, Elsevier Inc., pp. 221-225. ISBN: 9780123847317.

Populärwissenschaftlicher Artikel

Paulsen, P; Irschik, I; Bauer, F; Sager, M (2014): Geschoßrückstände im Wildbret - ein Risiko? Der Anblick 6, 30-32.

2013

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F; Honikel, KO (2013): Fats in meat products and their composition Possibilities and limitations of reduction and modification of fatty acids. Fleischwirtschaft (93), 8 92-98.

** Bauer, F; Schwind, KH (2013): Quality High Standards - little Innovation International DLG-Quality-Tests for Cooked Sausages, Cooked Piece-Goods and Lard 2012/2013. Fleischwirtschaft (93), 9 53-59.

** Irschik, I; Bauer, F; Sager, M; Paulsen, P (2013): Copper residues in meat from wild artiodactyls hunted with two types of rifle bullets manufactured from copper. Eur J Wildlife Res (59), 2 129-136.

Kongressbeitrag in einer Zeitschrift

Irschik, I;Sager, M; Paulsen, P; Bauer, F (2013): Oxidative Stabilität von Wildfleischerzeugnissen bei erhöhtem Kupfergehalt bzw. eingebetteten Kupferfragmenten. 54. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG, Garmisch-Partenkirchen, GERMANY, SEP 24-27, 2013. Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle (2013, Sondernr.) 103-103.

Pfeifer, A; Gaussmann, B; Irschik, I; Vali, S; Bauer, F; Paulsen, P (2013): Nutzung von Dachsen als Lebensmittel: Fragen der Lebensmittelsicherheit und -qualität. 54. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG, Garmisch-Partenkirchen, GERMANY, SEP 24-27, 2013. Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle (2013, Sondernr.) 236-236.

2012

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F; Jira, W (2012): Quality New trends stimulate well-tried International DLG Quality control for Cooking sausages, cooked and lard 2011 in Erfurt. Fleischwirtschaft (92), 1 32-+.

** Irschik, I; Bauer, F; Paulsen, P (2012): Meat quality aspects of roe deer, with regard to the mode of killing (shooting). Arch Lebensmittelhyg (63), 4 115-120.

** Paulsen, P; Grossgut, R; Bauer, F; Rauscher-Gabernig, E (2012): Estimates of maximum tolerable levels of tyramine content in foods in Austria. J Food Nutr Res (51), 1 52-59.

** Rauscher-Gabernig, E; Gabernig, R; Brueller, W; Grossgut, R; Bauer, F; Paulsen, P (2012): Dietary exposure assessment of putrescine and cadaverine and derivation of tolerable levels in selected foods consumed in Austria. Eur Food Res Technol (235), 2 209-220.

Irschik, I; Bauer, F; Sager, M; Paulsen, P (2012): Lebensmittelhygienische Aspekte "bleifreier" Jagdgeschosse zur Erlegung von Großwild. Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung (64), 1 62-64.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, A; Vali, S; Bauer, F (2012): Oxidative Stabilität von Schweinefleisch nach Fütterung ausgewählter Kräuter und Gewürze. 227-227.-53. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG; SEP 25-28, 2012; Garmisch-Partenkirchen, GERMANY. IN: Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle, Sonderausg. 2012;

Bauer, F; Bauer, A; Paulsen, P (2012): Processing of meat from wild boars: from boar taint to rancidity. 28-29.-IRFGMH 2012: Game meat hygiene in focus; OCT 11-12, 2012; Vienna, AUSTRIA. (ISBN: 3-901950-10-9 )

Irschik, I; Sager, M; Paulsen, P; Bauer, F (2012): Abschätzung der Kupfer- und Fremdkörper- Exposition des Konsumenten beim Verzehr von „bleifrei“ erlegtem Wild. 233-233.-53. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG; SEP 25-29, 2012; Garmisch-Partenkirchen, GERMANY. IN: Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle, Sonderausg. 2012;

Irschik, I; Wanek, C; Bauer, F; Sager, M; Paulsen, P (2012): Composition of bullets used for hunting and food safety considerations. 55-55.-IRFGMH 2012: Game meat hygiene in focus; OCT 11-12, 2012; Vienna, AUSTRIA. (ISBN: 3-901950-10-9 )

2011

Zeitschriftenaufsatz

** Paulsen, P; Vali, S; Bauer, F (2011): Quality traits of wild boar mould-ripened salami manufactured with different selections of meat and fat tissue, and with and without bacterial starter cultures. Meat Sci. 2011; 89(4):486-490

Kongressbeitrag in einer Zeitschrift

Paulsen, P; Irschik, I; Bauer, F (2011): Lebensmittelhygienische Aspekte der Verwendung "bleifreier" Vollkupfer-Jagdgeschosse zur Erlegung von Großwild. 52. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG, Garmisch-Partenkirchen, GERMANY, SEP 27-30, 2011. Sonderausgabe 2011: 100-100.-52. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG; SEP 27-30, 2011; Garmisch-Partenkirchen, GERMANY. , Sonderausgabe 2011

2010

Zeitschriftenaufsatz

** Rauscher-Gabernig, E; Grossgut, R; Bauer, F; Paulsen, P (2010): Phenylethylamin in Lebensmitteln: Gehalte und Erarbeitung von tolerierbaren Höchstgehalten. Wien Tierarztl Monatsschr (97), 9-10 242-252.

** Schimpl, A; Bauer, F; Paulsen, P (2010): Quality aspects of a spreadable raw sausage product manufactured from wild boar meat. Arch Lebensmittelhyg (61), 4 153-159.

2009

** Fuchs, T; Bauer, F; Paulsen, P (2009): Content of polyamines in by-products of slaughter pigs. Meat Sci. 2009; 83(1):161-164

** Rauscher-Gabernig, E; Grossgut, R; Bauer, F; Paulsen, P (2009): Assessment of alimentary histamine exposure of consumers in Austria and development of tolerable levels in typical foods. Food Control (20), 4 423-429.

2008

** Paulsen, P; Dicakova, Z; Bauer, F (2008): Biogenic amines and polyamines in liver, kidney and spleen of roe deer and European brown hare. Eur Food Res Technol (227), 1 209-213.

2007

** Bauer, F; Honikel, K-O (2007): Nutrient packed food meat. Dissertation on the preparation of nutritional value profiles for meat and meat products [Nährstoffdichtes Lebensmittel Fleisch: Thesenpapier zur Erstellung von Nährwertprofilen für Fleisch und Fleischerzeugnisse]. Fleischwirtschaft (87), 11 68-73.

** Juntachote, T; Berghofer, E; Siebenhandl, S; Bauer, F (2007): The effect of dried galangal powder and its ethanolic extracts on oxidative stability in cooked ground pork. LWT - Food Science and Technology (40) 324-330.

** Juntachote, T; Berghofer, E; Siebenhandl, S; Bauer, F (2007): Antioxidative effect of added dried Holy basil and its ethanolic extracts on susceptibility of cooked ground pork to lipid oxidation. Food Chemistry (100) 129-135.

** Paulsen, P; Bauer, F (2007): Spermine and spermidine concentrations in pork loin as affected by storage, curing and thermal processing. European Food Research and Technology (225) 921-924.

** Pircher, A; Bauer, F; Paulsen, P (2007): Formation of cadaverine, histamine, putrescine and tyramine by bacteria isolated from meat, fermented sausages and cheeses. Eur Food Res Technol (226), 1-2 225-231.

Haslinger, M; Leitgeb, R; Bauer, F; Ettle, T; Windisch, WM (2007): Slaughter yield and meat quality of chicken at different length of preslaughter feed withdrawal. Die Bodenkultur - Journal for Land Management, Food and Environment (58), 1-4 67-72.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, F; Vali, S; Paulsen, P (2007): Formation of biogenic amines and fat oxidation products in wild boar salami. 285-288.-EURO FOOD CHEM XIV; 29.-31.08.2007; Paris.

Buch, Monografie

Bauer, A; Bauer, F; Hiesberger, J; Hilbert, F; Hofbauer, P; Paulsen, P; Smulders, FJM (2007): Tierproduktion und veterinärmedizinische Lebensmittelhygiene - ein synoptisches Lehrbuch. Wageningen, Wageningen Academic Publishers, pp. 465. ISBN: 978-90-8686-036-4.

Populärwissenschaftlicher Artikel

Bauer, C; Gratzl, G; Schlott, G; Bauer, F (2007): Die Variation des Fettgehaltes von Speisekarpfenfilets innerhalb und zwischen österreichischen Teichwirtschaften. Österreichs Fischerei (60) 206-209.

Paulsen, P; Bauer, F (2007): Wildfleisch-Erzeugnisse: Kleine kulinarische Produktkunde. Österreichs Weidwerk 11, 14-16.

Paulsen P; Bauer F (2007): Wildfleisch-Erzeugnisse: Kennzeichnung. Österreichs Weidwerk 12, 12-13.

2006

Zeitschriftenaufsatz

** Bauer, F (2006): Beurteilung der Prozessqualität durch Untersuchungen des Ausgangsproduktes. 2. Beurteilung der Qualität des Herstellungsprozesses. Fleischwirtschaft (86), 8 98-100.

** Bauer, F (2006): Beurteilung der Prozessqualität durch Untersuchungen des Ausgangsproduktes. 1.: Beurteilung des Ausgangsmateriales. Fleischwirtschaft (86), 7 106-107.

** Hofbauer, P; Bauer, F; Paulsen, P (2006): Saisonale Unterschiede von Gemsenfleisch. Fleischwirtschaft (86) 100-102.

** Juntachote, T; Berghofer, E; Bauer, F; Siebenhandl, S (2006): The application of response surface methodology to the production of phenolic extracts of lemmon grass, galangal, holy basil and rosemary. International Journal of Food Science and Technology (41) 121-133.

** Paulsen, P; Hagen, U; Bauer, F (2006): Changes in biogenic amine contents, non protein nitrogen and crude protein during curing and thermal processing of m. longissimus, pars lumborum of pork. European Food Research and Technology (223) 603-608.

Schedle, K; Haslinger, M; Leitgeb, R; Bauer, F; Ettle, T; Windisch, W (2006): Carcass and meat quality of broiler chickens at different starving periods before slaughter. Veterinarija ir Zootechnika (35) 85-88.

Populärwissenschaftlicher Artikel

Hofbauer, P; Paulsen, P; Bauer, F; Winkelmayer, R (2006): Wildfleisch-Qualität: Der Vergleich macht sicher! Österreichs Weidwerk (2006), 11 14-16.

Herausgeberschaft von Sammelwerk

Bauer, F; Luf, W; Pfannhauser, W [Hrsg.] (2006): Lebensmittel tierischer Herkunft - Teil 3: Milch, Geflügel und Ei. Bauer, F; Luf, W; Pfannhauser, W. editor(s). Wien: Eigenverlag; 2006. (ISBN: 3-900-554-54-4)

2005

Zeitschriftenaufsatz

** Benjakul, S; Lertittikul, W; Bauer, F (2005): Antioxidant activity of Maillard reaction products from a porcine plasma protein-sugar model system. Food Chemistry (93) 189-196.

** Hagen, U; Bauer, F; Paulsen, P (2005): Geringfügige Änderungen von Amingehalten - Modellversuche zu Änderungen im Gehalt an biogenen Aminen und Polyaminen bei der Zubereitung von Fleisch und Fisch. Fleischwirtschaft (85), 12 128-130.

** Hofbauer, P; Gonzalez Schnake, F; Skewes Ramm, O; Lobos Lopez, AJ; Smulders, FJM; Bauer, F; Macher, R; König, HE; Paulsen, P (2005): Studies on muscular topography and meat properties of beavers (Castor canadensis) caught in Tierra del Fuego, Chile. Veterinary Medicine Austria / Wiener Tierärztliche Monatsschrift (92) 157-164.

** Paulsen, P; Bauer, F; Winkelmayer, R; Smulders, FJM; Hofbauer, P (2005): Zu Qualitätsparametern von vakuumverpacktem Rehfleisch: gewonnen durch Zerlegung 12 bzw. 24 Std. nach dem Erlegen . Fleischwirtschaft (85), 11 114-117.

** Villaneuva Valero, B; Bauer, F; Smulders, FJM; Arino, A; Hagen, U; Paulsen, P (2005): Biogenic Amines and Polyamines and Total Aerobic Count During Storage of Vacuum-Packaged Porcine Kidney, Liver and Spleen. Food Science and Technology International (11), 5 337-344.

Bauer, F (2005): Verifizierung der Prozessqualität am Endprodukt. Mitteilungsblatt der Fleischforschung Kulmbach (44) 229-235.

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bauer, F (2005): Lebensmittelhygienische und -technologische Qualität der Fette. IN: Paulsen, P [Hrsg.]: Niederwild - Wildtiergesundheit, Lebensmittel-Sicherheit und Qualität. Wien, Eigenverl. d. Inst. f. Fleischhygiene, pp. 69-76.

Bauer, F (2005): Additives and Foodstuffs with technological function in meat products. IN: Bystricky, P [Hrsg.]: Safety and quality of meat and meat products in legislative conditions of the common market of the European Union. Kosice, Veterinärmedizinische Universität Kosice, pp. 50-54.

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2005): Concentrations of biogenic amines and polyamines in freh fish sold at retail level in Vienna. IN: Morgan, DML; Bauer, F; White, A [Hrsg.]: Biogenically active amines in food. Luxemburg, Office for Official Publications of the European Communities, pp. 187-190.

Paulsen, P; Hagen, U; Bauer, F (2005): Simultaneous determination of histamine, polyamines and di- and triethylamine in fish by a modified ion-moderated partition HPLC method. IN: Morgan, DML; Bauer, F; White, A [Hrsg.]: Biogenically active amines in food. Luxemburg, Office for Official Publications of the European Communities, pp. 173-175.

2004

Zeitschriftenaufsatz

Walter, S; Winkelmayer, R; Bauer, F; Hofbauer, P; Smulders, FJM; Paulsen, P (2004): Zur substantiellen Zusammensetzung von Fleisch mitteleuropäischer Wildtiere. Ernährung / Nutrition (28) 110-117.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, F (2004): Lebensmittel Tierischer Herkunft Teil 1: Fleisch und Fleischerzeugnisse, Qualität von Fleisch und Fleischerzeugnissen - Erwartungen von Konsumenten und Produzenten. Lebensmittel Tierischer Herkunft Teil 1: Fleisch und Fleischerzeugnisse,Tagungsband der Fortbildungsveranstaltung am 16. September 2004,

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bauer, F (2004): Residues in Meat and Meat Products/Residues Associated with Meat Production. IN: Jensen, W [Hrsg.]: Encyclopedia of meat sciences. Amsterdam, Elsevier, pp. 1187-1192. ISBN: 0-12-464970-X.

Bauer, F; Paulsen, P; Hagen, U; Wasserbacher, R; Elmadfa, I; Ralph, A; Bardocz, S (2004): The intake of biogenic amines in the diet. IN: Wallace, HM [Hrsg.]: Health implication of dietary amines. Luxemburg, EC Luxembourg, pp. 149-156.

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2004): Studies on management of the histamine risk in fish for human nutrition and pet food based on temperature control. IN: Smulders, FJM [Hrsg.]: Risk management strategies (Food safety assurance and veterinary public health ; 3). Wageningen, NL, Wageningen Academic Publishers, pp. 292-294. ISBN: 90-76998-07-8.

2003

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

Bauer, F (2003): Erwartungen der Konsumenten und Produzenten an die Fleischqualität. 2 . BOKU Symposium Tierernährung, Wien, 02.10. 2003. 2 . BOKU Symposium Tierernährung, Wien, 02.10. 2003.

Bauer, F; Luf, W (2003): Improvement of oxidative stability and reduction of cholesterol oxide formation in nitrite cured meat products - preliminary results. Euro Food Chem XII, Brügge, Belgien, 24.09. - 26.09.2003. Euro Food Chem XII, Brügge, Belgien, 24.09. - 26.09.2003.

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bauer, F (2003): Kvar zivil. IN: Bem, Z [Hrsg.]: Mikrobiologia zivil zivalskegoa izvora [Mikrobiologie von Lebensmitteln tierischer Herkunft]. Ljubljana, Tiskarna Birotisk, pp. 161-170.

Luf, W; Razzazi, E; Fischer, M; Bauer, F (2003): Cholesterol oxidation in food: Effect of treatment and storage. IN: Strategies for Safe Food. Brügge/Belgium, KVCK Centraaal, pp. 184-188.

2002

Zeitschriftenaufsatz

Paulsen, P; Dicakova, Z; Mate, D; Bauer, F (2002): Beziehungen zwischen der routinemäßig bestimmten Mikroflora und dem Gehalt an biogenen Aminen von Faschiertem und Rohwürsten. Ernährung / Nutrition (26) 156-159.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

** Bauer, F; Paulsen, P; Wasserbacher, B; Hagen, U; Ralph, A; Elmadfa, I; Bardocz, S (2002): The intake of biogenic amines in the diet. 149-156.-Workshop on Biologically Active Amines in Food Processing and Amines Produced by Bacteria; SEP 07-10, 2000; Tuusula, Finland. IN: Morgan, DML [Hrsg.]: COST 917 - Biogenically Active Amines In Food, Vol VI; European Commission - Science Research Development;

Bauer, F; Auzinger, A; Schulze, R; Bukenhüskes, H.J (2002): Schutzfilme für Brühdauer- und Rohwürste. In: Bauer, F. und Pfannhauser, W. (Hsrg.) Tagungsband . ISBN 3-900-554-34-X. Lebensmittelchemikertage 2002, St. Pölten, 05.-07.06.2002. Lebensmittelchemikertage 2002, St. Pölten, 05.-07.06.2002.

Bauer, F; Pfannhauser, W. (Hrsg.) (2002): Frische von Fleisch und Fleischwaren. Tagungsband Lebensmittelchemikertage 2002, St. Pölten, 05.-07.06.2002. , .

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2002): Gehalte von biogenen Aminen und anderen N-hältigen Verbindungen in der Fischmuskulatur unter dem Einfluß verschiedener Zubereitungstechniken. -28. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin; MAY 7-10, 2002; Meran . Abstract P 33;

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2002): Studies on management of the histamine risk in fish for human nutrition and petfood based on temperature control. 3rd Euroconference on Food Safety and Veterinary Public Health Monitoring and surveillance, Dublin, 07.09.-09.09.2002. 3rd Euroconference on Food Safety and Veterinary Public Health Monitoring and surveillance, Dublin, 07.09.-09.09.2002.

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2002): Konzentrationen stickstoffhältiger Verbindungen in Fisch in verschiedenen Verarbeitungsstufen. Tagungsband Österr. Lebensmittelchemikertage 2002, St. Pölten, 5.- 7.6.2002. Tagungsband Österr. Lebensmittelchemikertage 2002, St. Pölten, 5.- 7.6.2002.

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bauer, F; Paulsen, P (2002): Biogenic amines in meat and meat products. IN: Morgan, DML; Hirvi, T; Dandrifosse, G; Deloyer, P; White, A [Hrsg.]: EC Luxembourg, COST 917: Biogenically active amines in food. Luxembourg, Off. for Official Publ. of the Europ. Communities, pp. 88-94.

Herausgeberschaft von Sammelwerk

Bauer, F; Pfannhauser, W [Hrsg.] (2002): Qualität und Frische von Lebensmitteln: Tagungsband der Österreichischen Lebensmittelchemikertage, St. Pölten, 5.-6.6.2002. Wien: Gesellschaft Österreichischer Chemiker; 2002. (ISBN: 3-900-554-34-X)

2001

Zeitschriftenaufsatz

** Benjakul, S; Bauer, F (2001): Biochemical and Physicochemical Changes in Catfish (Silurus glanis Linne) Muscle as Influenced by Different Freeze-Thaw Cycles. Food Chemistry (72) 207-217.

** Paulsen, P; Hagen, U; Bauer, F (2001): Physikalische und chemische Veränderungen des Schweinekoteletts: Behandlung mit einem Ultraschallbeizgerät im Vergleich zu konventioneller Naßpökelung. Fleischwirtschaft (81) 91-93.

Kongressbeitrag in einer Zeitschrift

Bauer, F; Paulsen, P; Hagen, U; Wasserbacher, R; Elmafada, I; Ralph, A; Bardocz, S (2001): The intake of biogenic amines in the diet. 17. International Congress of Nutrition, Vienna, Austria, August 2001. Annals of Nutrition and Metabolism (45), Suppl.1 308-308.

Publizierter (zitierfähiger) Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung in Proceedings (A2)

** Bauer, F; Siller, D; Kleineisen, S; Luf, W (2001): The influence of feeding sage and oregano on the oxidative stability of raw belly bacon. Roy Soc Ch. (269):386-388.-11th Eurofoodchem Meeting on Biologically-Active Phytochemicals in Food; SEP 26-28, 2001; Norwich, ENGLAND. IN: Pfannhauser, W [Hrsg.]: Biologically-active phytochemicals in food. (Special publication / Royal society of Chemistry ; 269);

** Schlemmer, R; Razzazi, E; Hulan, HW; Bauer, F; Luf, W (2001): The effect of the addition of different spices on the development of oxysterols in fried meat. Roy Soc Ch. (269):471-473.-11th Eurofoodchem Meeting on Biologically-Active Phytochemicals in Food; SEP 26-28, 2001; Norwich, England. IN: Pfannhauser, W [Hrsg.]: Biologically-active phytochemicals in food;

Bauer, F; Auzinger, A; Schulze, R; Buckenhüskes H.J (2001): Protective Fims for Raw and Cooked Sausages. Congress of Meat Science and Technology, Krakau , 26. - 31. 08. 2001. Congress of Meat Science and Technology, Krakau , 26. - 31. 08. 2001.

Hagen, U; Paulsen, P; Bauer, F (2001): Concentrations of biogenic amines and polyamines in fresh fish sold at retail level in Vienna. COST 917: Biogenically active amines in foods , Krems, 10.-13.10.2001. COST 917: Biogenically active amines in foods , Krems, 10.-13.10.2001.

Paulsen, P. Hagen, U; Bauer, F (2001): Gehalte an biogenen Amionen in im Österreichischen Lebensmittelhandel befindlichen Fischkonserven. In: Tagungsbericht der. 37. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes , Garmisch-Partenkirchen, 25.-28.09.2000. 37. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes , Garmisch-Partenkirchen, 25.-28.09.2000.

Paulsen, P; Hagen, U; Bauer, F (2001): Simultaneous determination of histamine, polyamines and di- and trimethylamine in fish by a modified ion - moderated partition HPLC method. COST 917: Biogenically active amines in foods, Krems, 10.-13.10.2001. COST 917: Biogenically active amines in foods, Krems, 10.-13.10.2001.

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bauer, F; Paulsen, P (2001): Biogenic amines in meat and meat products. IN: Morgan, D [Hrsg.]: COST 917 Biogenically active amines in food. Vol.5: Polyamines and tumour growth ; Biologically active amines in food processing and amines produced by bacteria. Luxembourg, Off. for Official Publ. of the Europ. Communities, pp. 88-94. ISBN: 92-894-1630-0.

2000

Zeitschriftenaufsatz

** Benjakul, S; Bauer, F (2000): Physicochemical and enzymatic changes of cod muscle proteins subjected to different freeze-thaw cycles. J Sci Food Agr (80), 8 1143-1150.

** Paulsen, P; Taub, N; Dicakova, Z; Bauer, F (2000): Ein Beitrag zum Vorkommen von biogenen Aminen in Futtermitteln für Hunde und Katzen. Wiener Tierärztliche Monatsschrift (87) 236-240.

1998

** Deibl, J; Paulsen, P; Bauer, F (1998): Rapid enumeration of total aerobic microbial counts on meat and in meat products by means of the direct epifluorescence filter technique Wien Tierarztl Monat. 1998; 85(10): 327-333.

1997

** Paulsen, P; Bauer, F (1997): Biogenic amines in fermented sausage .2. Formation of biogenic amines in raw fermented sausage Fleischwirtschaft. 1997; 77(4): 362-364.

** Paulsen, P; Bauer, F; Vali, S (1997): Biogenic amines in fermented sausage .1. Analytical aspects on the determination of biogenic amines Fleischwirtschaft. 1997; 77(3): 271-274.

** Potzelberger, DE; Paulsen, P; Hellwig, E; Bauer, F (1997): Investigations on shelf life and shelf life assessment of raw meat - Formation of biogenic amines and microbial changers during storage. Fleischwirtschaft (77), 12 1086-1089.

1995

** Hilbert, F; Mayr, B; Lackner, F; Bauer, F (1995): The influence of proteins on silver staining of nucleic acids following polyacrylamide gel electrophoresis. Electrophoresis (16), 6 903-904.

1988

** Bauer, F; Vali, S (1988): A Method For The Extraction Of Thickeners In Meat-products. Z Lebensm Unters For. 1988; 187(4): 354-358.

1984

** Bauer, F; Stachelberger, H (1984): Enzymatic Determination Of Starch In Meat-products. Lebensm Wiss Technol. 1984; 17(3): 160-162.

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